Ισολογισμός και αριθμοδείκτες. Υπολογισμός με χρηματοοικονομική online ανάλυση και σχολιασμό (18) αριθμοδεικτών. Ενεργητικό, Παθητικό, Αποτελέσματα Χρήσης.
Ισολογισμός επιχειρήσεων και αριθμοδείκτες – Υπολογισμός και online ανάλυση
Balance Sheet Analysis – Online Caclulator
Με αυτό τον μοναδικό online calculator, από το Ypologismos.gr, σας βοηθάμε να αναλύσετε ένα Ισολογισμό. Υπολογίζουμε και παρέχουμε αυτόματο (!) σχολιασμό για 18 αριθμοδείκτες.
Τι είναι ο Ισολογισμός – Λογιστικός πίνακας – Οικονομική κατάσταση
Ο ισολογισμός είναι ένας λογιστικός πίνακας που απεικονίζει τη χρηματοοικονομική κατάσταση μιας επιχείρησης σε μια δεδομένη χρονική στιγμή ή εναλλακτικά είναι η οικονομική κατάσταση η οποία παρουσιάζει τα περιουσιακά στοιχεία,τις υποχρεώσεις και τα ίδια κεφάλαια της επιχείρησης
Ο ισολογισμός αποτελείται από:
- Τα μέσα δράσεως και την περιουσία της επιχείρησης
- Τις υποχρεώσεις της επιχείρησης προς τρίτους
- Τα ποσά που οι ιδιοκτήτες επένδυσαν σε αυτή με την μορφή εισφορών ή μη αναληφθέντων κερδών. via
Βασική ισότητα ισολογισμού
Ο ισολογισμός στηρίζεται στην ισότητα Ε=Π.Π.+Κ.Π. δηλαδή
Ενεργητικό= Πραγματικό Παθητικό + Καθαρή Περιουσία
Ε=ενεργητικό ή τα μέσα δράσης και η περιουσία της επιχείρησης. Π.Π.=πραγματικό παθητικό ή οι υποχρεώσεις της επιχείρησης προς τρίτους και Κ.Π.= καθαρή περιουσία ή τα ποσά που οι ιδιοκτήτες επένδυσαν σε αυτή με την μορφή εισφορών ή μη αναληφθέντων κερδών.
Τι είναι το Ενεργητικό, το Παθητικό και η Καθαρή Θέση
Balance sheet assets and liabilities
Ενεργητικό είναι τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούνται από την επιχείρηση για την επίτευξη των αντικειμενικών σκοπών της.
Παθητικό είναι το σύνολο των υποχρεώσεων της επιχείρησης προς τους τρίτους, που έχουν τα δικαιώματα τους πάνω στα περιουσιακά της στοιχεία.
Καθαρή Περιουσία ή Κεφάλαιο ή Καθαρή Θέση είναι οι υποχρεώσεις προς τους φορείς της επιχείρησης και ισούται με τη διαφορά μεταξύ του Ενεργητικού και του Παθητικού της επιχείρησης
Ενεργητικό – Πάγια Ενεργητικά Στοιχεία | Fixed Assets
Τα Ενεργητικά στοιχεία διακρίνονται, σύμφωνα με το Ε.Γ.Λ.Σ.:
1 Πάγια Ενεργητικά (Fixed Assets)
Πάγια Ενεργητικά (Fixed Assets) καλούνται τα περιουσιακά στοιχεία (υλικά και άυλα) που αποκτά η επιχείρηση με πρόθεση μακροχρόνιας κατοχής (μεγαλύτερη του έτους) και χρησιμοποίησης με την ίδια περίπου μορφή από την ίδια την επιχείρηση για την πραγματοποίηση των σκοπών της.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:
(α) Ενσώματα ή υλικά πάγια στοιχεία (Tangible assets)
Ενσώματα ή υλικά πάγια στοιχεία (Tangible assets) καλούνται τα υλικά αγαθά που αποκτά η επιχείρηση με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει ως μέσα δράσης κατά τη διάρκεια της ωφέλιμης Ζωής τους, η οποία είναι μεγαλύτερη του έτους.
Παράδειγμα: εδαφικές εκτάσεις, κτήρια, εγκαταστάσεις κτηρίων και τεχνικά έργα, μηχανήματα, τεχνικές εγκατασταθείς, λοιπός μηχανολογικός εξοπλισμός, μεταφορικά μέσα, έπιπλα, σκεύη και λοιπός εξοπλισμός κ.ά.
(β) Ασώματες ακινητοποιήσεις ή άυλα πάγια στοιχεία (Intangible assets)
Ασώματες ακινητοποιήσεις ή άϋλα πάγια στοιχεία (Intangible assets) καλούνται τα πάγια περιουσιακά στοιχεία που αποκτά η επιχείρηση με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει παραγωγικά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, π.χ. υπεραξία, φήμη και πελατεία (goodwill), δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας κ.ά.
(γ) Έξοδα πολυετούς απόσβεσης
Έξοδα πολυετούς απόσβεσης καλούνται τα έξοδα που πραγματοποιούνται με σκοπό την εξυπηρέτηση της επιχείρησης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους
Όπως έξοδα αναδιοργάνωσης, κτήσης ακινητοποιήσεων, ίδρυσης και πρώτης εγκατάστασης, αύξησης κεφαλαίου, έκδοσης ομολογιακού δανείου κ,ο.κ.
Η εμφάνιση τους στο πάγιο ενεργητικό γίνεται για να επιβαρυνθούν (μέσω των αποσβέσεων) περισσότερες από μία χρήσεις.
(δ) Συμμετοχές
Συμμετοχές καλούνται οι μετοχές ανωνύμων εταιριών, τα εταιρικά μερίδια Ε.Π.Ε. και οι εταιρικές μερίδες σε εταιρίες άλλου νομικού τύπου, που αποκτώνται με σκοπό τη διαρκή κατοχή τους και την άσκηση επιρροής σε αυτές.
Οι συμμετοχές χαρακτηρίζονται ως μορφή πάγιας επένδυσης όταν αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 10% του κεφαλαίου της εταιρίας από την οποία αποκτώνται.
(ε) Μακροπρόθεσμες απαιτήσεις (Long term investments)
Μακροπρόθεσμες απαιτήσεις (Long term investments) καλούνται οι απαιτήσεις από τρίτους που η προθεσμία εξόφλησης τους λήγει μετά το τέλος της επόμενης χρήσης, π.χ. μακροπρόθεσμες απαιτήσεις από εταίρους, μακροπρόθεσμα γραμμάτια εισπρακτέα κ.ά.
2. Κυκλοφοριακά ενεργητικά στοιχεία (Current Assets)
Κυκλοφοριακά ενεργητικά στοιχεία (Current Assets) καλούνται τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία αποκτώνται με πρόθεση να πωληθούν ως έχουν ή να βιομηχανοποιηθούν και στη συνέχεια να πωληθούν, στα πλαίσια του συναλλακτικού κυκλώματος της επιχείρησης κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία ταχείας κυκλοφορίας, που η αξία τους επανακτάται σε χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:
- Τα αποθέματα,
- Οι απαιτήσεις (πελάτες, γραμμάτια εισπρακτέα, χρεώστες διάφοροι),
- Τα χρεόγραφα (μετοχές, ομολογίες) και
- Τα διαθέσιμα (ταμείο, επιταγές εισπρακτέες, καταθέσεις όψης, τοκομερίδια εισπρακτέα κ.ο.κ.)
Παθητικό Ισολογισμού – Παθητικά στοιχεία
Τα Παθητικά στοιχεία, ανάλογα με την πηγή προέλευσης των κεφαλαίων, διακρίνονται σε:
(α) Ίδια κεφάλαια ή καθαρή περιουσία ή καθαρή θέση (υποχρέωση της επιχείρησης προς τους φορείς)
(β) Ξένα κεφάλαια (υποχρεώσεις της επιχείρησης προς τους τρίτους) .
Διάκριση σύμφωνα με το Ε.Γ.Λ.Σ.:
1 Τα ίδια κεφάλαια ή Καθαρή περιουσία (Equity Funding)
Τα ίδια κεφάλαια ή Καθαρή περιουσία (Equity Funding) αποτελούνται από:
- Το κεφάλαιο της επιχείρησης (ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για ατομική επιχείρηση ή εταιρικό κεφάλαιο για Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. ή μετοχικό κεφάλαιο για Α.Ε.),
- Τη διαφορά από την έκδοση μετοχών,
- Τις διαφορές αναπροσαρμογής στοιχείων ενεργητικού, π.χ. ακινήτων,
- Τις επιχορηγήσεις επενδύσεων,
- Τα αποθεματικά (τακτικά, καταστατικού, έκτακτα, αφορολόγητα, αναπτυξιακών νόμων, επενδυτικά),
- Τα αποτελέσματα εις νέον,
- Τα ποσά που προορίζονται για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
2 Προβλέψεις για έκτακτους κινδύνους και έξοδα
«Προβλέψεις για έκτακτους κινδύνους και έξοδα» καλείται η κράτηση ορισμένου ποσού, που γίνεται κατά το κλείσιμο του Ισολογισμού της οικονομικής μονάδας σε βάρος του λογαριασμού γενική εκμετάλλευση ή του λογαριασμού αποτελέσματα χρήσης.
Η κράτηση αυτή αποβλέπει στην κάλυψη ζημιών ή εξόδων ή ενδεχόμενης υποτίμησης στοιχείων του Ενεργητικού, όταν κατά την ημέρα σύνταξης του Ισολογισμού είναι πιθανή η πραγματοποίηση τους, χωρίς όμως να είναι γνωστό το ακριβές μέγεθος τους ή ο χρόνος πραγματοποίησης ή και τα δύο.
3 Υποχρεώσεις. Μακροπρόθεσμες & Βραχυπρόθεσμες
Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις (Long term liabilities)
Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις (Long term liabilities) καλούνται οι υποχρεώσεις των οποίων η προθεσμία εξόφλησης λήγει μετά το τέλος της επόμενης χρήσης, π.χ. τράπεζες – λογαριασμοί μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων, ομολογιακά δάνεια κ.ά.
Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (Short term liabilities)
Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (Short term liabilities) καλούνται οι υποχρεώσεις εκείνες των οποίων η προθεσμία εξόφλησης λήγει μέσα στην επόμενη χρήση, π.χ. προμηθευτές, πιστωτές, γραμμάτια πληρωτέα, τράπεζες – λογαριασμοί βραχυπρόθεσμων δανείων, φόροι πληρωτέοι, υποχρεώσεις σε ασφαλιστικούς οργανισμούς κ.ά. via
*Η 1η online έκδοση του Calculator δημοσιεύθηκε to 2004 (!) στο μητροπολιτικό – υπεραιωνόβιο μας ιστοχώρο asxetos.gr